Przez żołądek do serca (feed the stomach, win the heart) – to powiedzenie w sposób humorystyczny i dosadny pokazuje jak ważną rolę w naszym życiu odgrywa jedzenie. Gotowanie może być prawdziwą przyjemnością, zwłaszcza gdy możemy eksperymentować z nowymi przepisami i smakami. W dzisiejszym artykule zapraszamy do słownictwa związanego z kuchnią i gotowaniem w języku angielskim. Od nazewnictwa przyborów kuchennych, przez różne metody przygotowywania posiłków, aż po konkretne dania – to wszystko znajdziecie poniżej. Na końcu znajduje się mała smaczna niespodzianka. Właśnie!
Jeśli chcemy komuś życzyć smacznego, możemy to zrobić na wiele sposobów:
Enjoy your meal!
Bon appétit!
Have a good meal!
Enjoy!
Hope you enjoy it!
Zanim zaczniemy, trzeba wyjaśnić podstawowe wątpliwości dotyczące słownictwa angielskiego:
Kitchen - kuchnia (w sensie pomieszczenia)
Cuisine [kwɪˈziːn] - kuchnia (w sensie kulinarnej tradycji)
-What's your favourite cuisine?
-I love Italian cuisine, pizza, pasta, desserts and wine.
Kiedy mówimy o jedzeniu, mamy na myśli food, natomiast gdy myślimy o samej czynności używamy słówka eating.
Gotowanie to cooking, kucharz to cook, tymczasem szef kuchni to chef [ʃɛf]. Sałatka po angielsku to salad. W języku angielskim słowo salad ogólnie odnosi się do sałatek, które mogą być zielone (np. sałata, pomidory, ogórki) lub zawierać różne składniki, takie jak warzywa, owoce, mięso, ser, orzechy, itp. Salad jest terminem ogólnym, który obejmuje różnorodne zestawy składników i dressingów. W kontekście kuchni, często mylone są również w angielskim dwa słowa, jedno oznacza przepis a drugie paragon. Recipe [rɛsɪpi] oznacza przepis a receipt [rɪˈsiːt] paragon.
Poza najlepszym miejscem podczas imprezy, kuchnia jest sercem domu, jeśli nie centrum wszechświata (little centre of the house, if not the universe).
Knife – nóż
Spoon – łóżka
Fork – widelec
Cutting board – deska do krojenia
Pot – garnek
Pan – patelnia
Spatula – łopatka
Whisk – trzepaczka
Peeler – obieraczka
Grater – tarka
Measuring cup – miarka
Oven – piekarnik
Stove – kuchenka
Microwave – mikrofalówka
Blender – blender
Food processor – robot kuchenny
Toaster – toster
Kettle – czajnik
Fridge – lodówka
Freezer – zamrażarka
Dishwasher – zmywarka
Fry – smażyć
Boil – gotować
Simmer – gotować na wolnym ogniu
Steam – gotować na parze
Grill – grillować
Roast – piec (mięso)
Bake – piec (ciasta, chleb)
Sauté – smażyć na dużym ogniu, krótko mieszając
Poach – gotować w małej ilości wody
Broil – piec na ruszcie
Stew - dusić
Stir - mieszać
Chop – siekać
Slice – kroić na plasterki
Dice – kroić w kostkę
Mince – mielić
Grate – trzeć
Peel – obierać
Mash – tłuc (ziemniaki)
Blend – połączyć (mieszać z czymś)
Mix – wymieszać
Whisk – ubijać
Main meals - główne posiłki
Breakfast – śniadanie
Brunch - drugie śniadanie (połączenie breakfast + lunch)
Lunch – lunch
Dinner – obiad
Supper – kolacja
These snacks look delicious. - Te przekąski wyglądają przepysznie.
Snack – przekąska
Appetizers – przystawki
Side dish – dodatek do dania głównego
Dessert – deser
What do you like to eat for (breakfast, ...)? - Co lubisz jeść na (śniadanie, ...)?
Porridge – owsianka
Scrambled eggs – jajecznica
Pancakes – naleśniki
Bacon and eggs – bekon z jajkami
Toast – tost
Sandwich – kanapka
Soup – zupa
Salad – sałatka
Grilled chicken – grillowany kurczak
Fish and chips – ryba z frytkami
Steak – stek
Roast beef – pieczeń wołowa
Cottage pie – zapiekanka wiejska
Pasta – makaron
These are typical spices used in traditional Polish cuisine. - To są typowe przyprawy wykorzystywane w tradycyjnej kuchni polskiej.
Spices - przyprawy
Salt – sól
Pepper – pieprz
Garlic – czosnek
Ginger – imbir
Basil – bazylia
Thyme – tymianek
Rosemary – rozmaryn
Cinnamon – cynamon
Nutmeg – gałka muszkatołowa
Paprika – papryka
How does it taste? - Jak to smakuje?
Sweet – słodki
Sour – kwaśny
Bitter – gorzki
Salty – słony
Set the table – nakrywać do stołu
Do the dishes – zmywać naczynia
Preheat the oven – nagrzać piekarnik
Add ingredients – dodawać składniki
Stir the sauce – mieszać sos
Taste the soup – próbować zupy
Serve the meal – serwować posiłek
Clean up – sprzątać
Leftovers – resztki jedzenia
Meal prep – przygotowanie posiłków z wyprzedzeniem
Beef - wołowina
Pork - wieprzowina
Lamb - jagnięcina
Veal - cielęcina
Venison - dziczyzna
Poultry - drób
Chicken - kurczak
Turkey - indyk
Prawns - krewetki
Salmon - łosoś
Shrimp / Prawn - krewetka
Crab - krab
Lobster - homar
Oyster - ostryga
Mussel - małż
Clam - małż (omułek jadalny)
Squid - kałamarnica
Octopus - ośmiornica
Scallop - przegrzebek
Calamari - kalmar (często używane do opisu smażonych pierścieni z kałamarnicy).
Czas na smaczną niespodziankę. Każda kuchnia posiada w swojej tradycji zupę, która staje się wręcz tradycją. Na przykład w Polsce niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie niedzieli bez rosołu. Zatem mamy dla was zadanie specjalne - przygotujcie to wyjątkowe danie, tylko że po angielsku. Zapraszamy. Tłumaczenie znajduje się na końcu, ale spróbujcie własnych sił.
Rosół
Składniki:
Przepis:
Chicken soup
Ingredients:
Recipe: